U današnje vrijeme smo u većini slučajeva sami sebi ljekar. Sami sebi postavimo dijagnozu…terapiju… Trknemo do apoteke da napunimo zalihe…
– Dobar dan…
– Dobar dan….
– Dajte mi molim vas, jedan Bensedin od 2 mg…. I jedan Brufen od 600….pakovanje Andola… ako može i Pentrexyl…

Apotekarka neće trepnuti prije nego nam isporuči kesu od pola kile lijekova. Naravno da se podrazumijeva uzimanje bilo čega za smirenje… Nezadovoljstvo, nervoza, promjene raspoloženja…. sve će to da riješi šaka Bensedina… danas ih jedu kao kokice… U XIX vijeku takvi simptomi kod žena su mogli da budu definisani samo kao “histerija”…

Sama riječ “histerija” potiče od grčkog “histera”, što znači materica. Još u antičko vrijeme dijagnoza histerije je postavljana mnogim ženama. To su bile uglavnom mlade udovice, djevice…žene koje su svoj duh i tijelo zaveštale Bogu… Tako je poremećaj doveden u vezu sa nezadovoljenim seksualnim nagonom. Terapija je bila “histerični paroksizam” – tadašnji termin za ženski orgazam.

Naravno da su terapiju sprovodili samo ljekari i babice. Masturbacija je bila “opasna po tijelo i um” i zbog toga osuđivana, tako da su samo dovoljno kompetentne osobe mogle da sprovode masažu genitalija kao medicinsku terapiju.

Sobzirom da je oslobađanje od histerije bila isključivo ljekarska dužnost, a sama masaža je bila jako iscrpljujući posao, ljekari su bili u velikom problemu. Posebno kada je broj “oboljelih žena” skočio na 75% ženske populacije…. a zahtijevale su česte terapije.

Hronična bolest – potpuno razumljivo… Mučenici ljekari su jednostavno morali da pribjegnu konstrukciji prvog genitalnog masažera – vibratora.

Danas žene idu u banju da se valjaju po ljekovitom blatu i kupaju u ljekovitoj vodi…. Tada su odlazile na terapiju vibratorom na vodeni pogon. Ličio je na vatrogasno crijevo, a masaža jakim mlazom vode je pacijentkinje dovodila do orgazma za svega par minuta.

Sledeći masažer je bio na parni pogon…pa na pedale…navijanje… Vrlo, vrlo nepraktično i teško za rukovanje.

Krajem XIX vijeka je patentiran prvi električni vibrator (sa dodacima)

Početkom XX vijeka najzad prestaje da bude medicinski aparat i postaje jedan od električnih uređaja za domaćinstvo. Masovno su reklamirani u ženskim časopisima uz kozmetičke proizvode i kućne aparate.

Prodavani su sa preporukom da se koriste ne samo za njihovu namjenu, već i za masažu glave, lica, otklanjanje celulita, pa čak i bolova u donjem delu leđa. U Americi su vibratori postali toliko popularni da su od 1917. često dolazili u kompletu sa priključcima za usisivače.

Posle pojave u porno filmovima dvadesetih godina, diskreditovan je i prebačen u specijalizovane prodajne kataloge, da bi se sedamdesetih godina vratio u glavne društvene tokove u novom obliku i novoj ulozi. Patentiran je vodootporni bežični model.

Najzad kontrola nad ženskim orgazmom bukvalno prelazi iz ruku medicine u njihove lične.

Ko zna kako bi dijalog sa početka teksta izgledao da se žene nisu izborile za svoj omiljeni kućni aparat i da “liječenje histerije” nije u njihovoj moći. Već vidim prepunu čekaonicu žena svih dobi i zanimanja…

media.rs