Iako su se mnogi barem jednom u životu upustili u avanturu „seks na jednu noć“ retko ko će to javno i priznati, jer takvo ponašanje nije u skladu sa našim društvenim normama.

Devojke koje su pristalice ovog „trenda“ obično se smatraju osobama lakog morala, dok nasuprot njima stoje muškarci kojima se svaki neobavezan seks beleži kao uspeh. Svrha seksa na noć je pre svega uživanje bez puno ulaganja. Nema prethodnog upoznavanja, stotine poruka i za mnoge najvažnije – nema kasnijih obaveza. Ako ste sasvim sigurni da je to ono što vam treba, seks na jednu noć ispuniće svoju svrhu.

Najnovija istraživanja jednog britanskog časopisa pokazala da se žene i muškarci poslednjih godina podjednako upoštaju u ovakvu avanturu. Zanimalo nas je kakvo je stanje na našim prostorima, i uradili smo malo istraživanje na jednom sajtu za odrasle. Rezultat nam je pokazao da i muškarci i žene takođe podjednako žele da se upuste u ovu avanturu.

Razlog nam je bio prilično jasan. Seks za jednu noć izvrsna je prilika za istraživanje seksualnosti. U krevetu nema pritiska pa bez problema možete naučiti šta vas uzbuđuje, a šta ne. Što ste sigurniji u svoje potrebe, to ćete lakše budućem partneru objasniti šta želite.

I dok se muškarcima neobavezan seks beleži kao uspeh, žene često seks koriste i kao lek nakon izlaska iz duge veze, pri čemu mnogima od njih i seks na jedno veče pomaže da povrate poljujani osećaj samopouzdanja, i da su „još u igri“. Takođe diskretno mogu da provere koliko su poželjne i na najlakši mogući način ispolje svoju seksualnost.

Zaključili smo da muškarci i žene svoje partnere za jednu noć najlakše pronalaze na klasičnim sajtovima za upoznavanje. Tu mogu biti 100% diskretni, ukoliko im se ne dopada komunikacija sa potencijalnim partnerom vrlo lako mogu da ga blokiraju na sajtu. Takođe im sajtovi takvog tipa daju mogućnost da u startu budu otvoreniji, i odmah kažu potencijalnom partneru šta žele.

Povremena potreba za seksom bez obaveza je kao „zla sestra” uzornog braka i večne ljubavi. On je potvrda da smo biološka bića, a možda i dokaz da su romantična ljubav i ozakonjena veza zvana „dok nas smrt ne rastavi” ponekad ipak nametnut kulturološki „program”, poput kravate oko vrata ili potpetica od kojih bole stopala. To je možda i najbitniji razlog zašto muškarci i žene podjednako žele seks na noć.

Bilo kako bilo, svi smo mi donekle rastrzani između biologije, hormona i instinkta, s jedne, i društvenih normi i potrebe za stabilnošću, s druge strane. Seks za jednu noć samo je deo naših konstantnih traganja. Naravno, u trenutku kada se dogodi dotični susret „stranaca u noći”, nema garancija ni da će on ostati samo kratka avantura. Nikad se ne zna…